Facebook – предизвикателство за застрахователните агенти

Вярно е, че повечето хора не се интересуват от неща, свързани със застраховките, когато използват Facebook.

Но ако искате да продавате застраховки, трябва да сте навсякъде. А хората са в социалните медии!

Просто трябва да знаете как да го направите.

Създайте професионална визия на Facebook страницата си.

Повечето купувачи не забелязват лошия графичен дизайн, но винаги го усещат. Дали ви харесва или не, вашите клиенти ще оценят качеството на вашия бизнес от начина, по който социалната ви страница изглежда. Ако логото ви не се побира в пространството или снимката на корицата ви изглежда пикселирана, това изпраща ясно съобщение, че не ви интересуват подробностите и не сте сериозни за бизнеса си. Наемете професионалист, за да направите тези профили да изглеждат добре или ако го правите сами, поне потърсете странично мнение.

Оптимизирайте Facebook страницата си на 100%.

Facebook е най-популярната социална мрежа към момента и вероятността клиента да ви забележи е голяма, затова се уверете, че профилът ви е настроен на 100%. Налице са много настройки за Вашата страница, така че да ги подредите и да се уверите, че всичко е персонализирано точно както го искате.

Добавете приставка Page Plugins за страницата ви към вашия сайт.

Виждали ли сте някога тези малки джаджи на Facebook на други сайтове, които имат снимки на феновете и може би последната публикация, направена от компанията във Facebook? Това са Facebook Page Plugins. Получавате код, който се вгражда във вашия сайт от Facebook безплатно. Най-хубавата част е, че те позволяват на хората да следят страницата ви във Facebook директно от уебсайта Ви.

Публикувайте снимки от събития в мрежата.

Правете снимки на събитие, което посещавате, свързано с вашия бизнес и ги публикувайте във Facebook. Така ще достигнете до повече хора, които да станат ваши последователи.

Споделяйте съдържание, което би предизвикало отзвук.

Независимо дали е щастливо, тъжно или глупаво, най-успешното съдържание в социалните медии предизвиква отзвук сред аудиторията. Виждайки поста ви, хората реагират емоционално към него. Дали ще има отзвук ако има само информяция за застраховки? Или насоки как се попълва уведомление за щета? По-скоро не. Ангажирайте аудиторията с интересна информация, придържайки се към темата.

И ако сте постоянни, най-накрая ще успеете.