Четирите най-често срещани застрахователни претенции за собствениците на жилища

Ако сте били собственици на дом (или два) повече от няколко месеца, знаете, че това може да бъде свързано с много неочаквани разходи. Ето защо е важно да отделяте пари както за експлоатация, така и за поддръжка.

Някои щети обаче не могат да бъдат платени от собствения ви джоб, което е и причината да търсите застраховка.

За среден размер на премията по полица с включен риск „земетресение” може да се определи рамката между 50-90 лв. годишно. Разбира се, в конкретните случаи премията може да е различна от тези цифри, в зависимост от размера на жилището и избраните допълнителни други рискове в покритието, но си заслужава да се обърне внимаиние.

Ако имате ипотека, застраховката е необходимост. Кредиторът не желае инвестицията да остане незащитена, дори ако сте достатъчно платежоспособни да купите сами.

Разглеждайки предложенията на различните компании изникват въпроси най-вече за покритията на застраховката.

Ще ви представя четирите най-често срещани застрахователни претенции по имуществени застраховки.

  1. Наводнение (не свързано с метеорологични условия) – включва проблеми, свързани с водопроводните инсталации, като разрушаване на тръби или проблеми с вода, при възникнала неизправност.
  2. Наводнение (свързано с метеорологични условия) – възникнали вреди, в следствие на  дъжд, топене на сняг и лед.
  3. Повреди от градушка – преобладаващ иск в последните години е в резултат на щетите от градушка, проблем, свързан отново с времето. Значителна градушка със сигурност може да причини сериозни повреди.
  4. Кражба – последното място в списъка няма нищо общо с времето, освен ако не мислите, че кражбите се случват по-често през горещи дни или нощи, когато сте на почивка.Това общо престъпление за разлика от изброеното по-горе, може да бъде предотвратено, ако сте усърдни. Обмислете инсталирането на алармена система и/или съхраняването на скъпите вещи извън дома, за да избегнете големи загуби.

Съвременната пакетна застраховка покрива дори и настаняване в хотел за времето на ремонт на жилището, както и отговорността към съседски имоти, ако случайно ги наводните или получат други щети от вашето имущество.

ПРОВЕРИ Застраховка Уютен дом – промоционални условия с до 45% отстъпка ТУК