Застрахователната агенция – тотален хаос или организационен шедьовър

Ежедневно в застрахователните агенции цари хаос почти през цялото време.

Продажбите скачат нагоре и падат надолу. Има голямо текучество на персонал. Лидерите са непоследователни. Има толкова много променливи в ежедневния живот на една агенция, че нещата са трудни за управление и непредвидими.

Не всички застрахователни компании са под общ знаменател, разбира се. Но повечето се управляват ужасно. Обученията са прекалено малко, още по-малко са напътствията, а изискванията и таргетите се извисяват до небето понякога, което изглежда невъзможно. Няма конкретни процедури, напътствия, насоки… и всеки, който постъпи на работа като агент пречупва представената информация през своята призма, и създава свой подход към продажбите, начина на работа и обслужване на клиентите си. И ако това сработва, в агенцията са доволни.

На всеки новопостъпил агент се гласува огромно доверие, но то не е спечелено с доказване на потенциал, а просто е дадено. Това е типа доверие, когато е допуснат поредния служител, който би спомогнал за нарастване на клиетската мрежа. И когато това не се случи, започват оправдания и извинения от двете страни, понякога се стига и до обвинения. А основният проблем е, че няма нови клиенти. Буквално всеки прави различни неща, по различен начин, без график, без уговорки, в опит да спаси поредния ден, месец или година, в зависимост от това колко е упорит.

Опитът, добит в този бизнес за всеки е различен. Но от къде може да сме сигурни колко добре се справяме, когато нищо от това не се проследява, анализира или прави така, че да устои на критиките?

Създава се хаос, агенцията, стремейки се да се представя на ниво, продължава да прави залози на сляпо. А всички знаем, че този фактор винаги е променлив и се движи непредвидимо.

Има и друга страна на монетата, разбира се, и агенции, които са заложили на строга подредба на задачите и начините за изпълнението им. Всичко, което правят е последвателно. Целите са прозрачни. Процесите и системите са ясни и достъпни за разбиране, и всеки член на екипа може да бъде заместен, а заместника би изпълнявал същите задачи, със същите инструменти, и резултата ще е сходен.

Работата е подредена така, че дори един от агентите да е на почивка или в болничен, останалите знаят какво трябва да се направи. И ако изникне въпрос, те ще знаят отговора. Така всички клиенти и партньори знаят какво могат да очакват.

Без изненади!

Истината е, че най-успешните фирми в историята, не само в застрахователния бизнес, осигуряват систематични и лесни за проследяване успехи, които са еднакви за всеки служител и клиент. Те са лесни за разбиране, проучване, преподаване, анализ и в крайна сметка подлежат на промяна, ако е необходима такава.

И така, къде е вашата застрахователна агенция – някъде в тоталния хаос или е организационен шедьовър?